Κεντήματα

Κεντήματα

Κεντήματα

Η  Κεντητική, ο πλουσιότερος, λαμπρότερος, και πιο διακοσμημένος  κλάδος, της Ελληνικής  λαϊκής  χειροτεχνίας, σημειώνει ιδιαίτερη άνθιση από τα μέσα του 18ου μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της περιόδου συνετέλεσαν καθοριστικά στην άνθιση αυτή.
Τα έργα της νεοελληνικής κεντητικής διατηρούν έντονη την εθνική τους υπόσταση, με αρχέγονους συμβολισμούς, δοξασίες και έθιμα, με θέματα εδραιωμένα στην οικογενειακή και τοπική παράδοση όπου και τους προσδίδουν ιδιαίτερο τύπο και ρυθμό. Όπως υποστηρίζει η Αγγ. Χαντζημιχάλη, «πολλά θέματα έχουν σχέση με τους βιογενετικούς νόμους και ανταποκρίνονται σε παμπάλαιες ανθρώπινες συνήθειες της γένεσης, σε λατρείες και μαγικές δοξασίες. Τα θέματα αυτά επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά από κάποιο ιερό άγραφο νόμο και από την ανεξήγητη πίστη πως περικλείουν την δύναμη του καλού».
Τα κεντήματα για το στολισμό του σπιτιού, των παραδοσιακών φορεσιών, αλλά και της εκκλησιαστικής χρήσης συνηθίζουν να παίρνουν την ονομασία τους από τα υλικά, την τεχνική, τον προορισμό και τον τόπο δημιουργία τους.

 

 

AMORGOS ART

Ταξιδεύοντας στην ελληνική παράδοση ανακαλύψαμε κόσμους παραμυθένιους, χρώματα και λουλούδια πλουμιστά, γοργόνες και δράκους ,δικέφαλους αετούς και σταυρούδια, καράβια και καβαλάρηδες, ένα κόσμο ανάμεσα στο ονειρικό και στο παραμυθένιο.

Έπιπλα και αντικείμενα με μνήμη και ιστορία, σε συνδυασμό με την ποιότητα και την καλαισθησία, έχουν συγκεντρωθεί με σκοπό να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις όσων αγαπούν το αυθεντικό και αναζητούν την προβολή και παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στον προσωπικό τους χώρο.


Σας περιμένουμε για να σας εμπνεύσουμε με την Ελλάδα του παραμυθιού και του ονείρου....

Ολες οι συλλογές μας εδώ!