Πολύτιμο κεφάλαιο της λαϊκής μας παράδοσης, γνήσια έκφραση του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, η τέχνη του θεάτρου σκιών. Με ρίζες που ανιχνεύονται στα βάθη της ανατολής αλλά και στην ελληνική αρχαιότητα, ο καραγκιόζης, κυρίαρχη φιγούρα του ελληνικού θεάτρου σκιών εξακολουθεί να γοητεύει και να διασκεδάζει όχι μόνο τους λάτρεις της παράδοσης αλλά και τις νεώτερες γενιές, ασκώντας πάνω τους την μυστήρια και πάντα ισχυρή γοητεία του.

Το θέατρο σκιών δεν έχει μόνο ψυγαγωγικό χαρακτήρα αλλά και παιδευτικό, δραματοποιεί παραδόσεις και θρύλους, θέματα της ιστορίας και της επικαιρότητας, συνδέεται με την καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής με τρόπο γνήσια καλλιτεχνικό και πηγαία θεατρικό.

Αν και για τους λαϊκούς καραγκιοζοπαίχτες ο λόγος είναι το κυρίαρχο στοιχείο και οι φιγούρες τα «εργαλεία» όπως χαρακτηριστικά τις αποκαλούσε ο Δημήτρης Μόλλας, δεν παύουν να είναι το σημαντικότερο συστατικό στοιχείο της παράστασης. Το βασικό υλικό από το οποίο φτιάχτηκαν οι πρώτες φιγούρες του καραγκιόζη ήταν το χαρτόνι. Με το κατάλληλο κόψιμο και κοπίδιασμα δημιουργούσαν τα χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες των ηρώων τους και με το σταμάτημα του φωτός από το χαρτόνι και το πέρασμα από τα κενά, σχηματιζόταν με τον συνδυασμό του άσπρου και του μαύρου η αντίστοιχη μορφή. Στη συνέχεια όμως νέα υλικά κάνουν την εμφάνιση τους όπως το δέρμα και η ζελατίνη.

Τέλος, η λαϊκή δύναμη του χάρτινου ήρωα, η θαυμαστή αυτή συνύπαρξη του λόγου, με την μουσική και την κίνηση περιλαμβάνει εντός της πολλά από την ψυχή του Έλληνα όπως αυτός έζησε και εξελίχθηκε μέσα στην ιστορία του.